23 Nobel Prospekti AZ1000 Azerbaijan,Baku +994559800290

Blog Detail

Duru Xörəklər

Duru Xörəklər

Duru xörəklər yaxşı həzm olunduğu üçün orqanizm tərəfindən tez mənimsənilir.


Duru xörəklər ətli və ətsiz olur. Ətsizlər yağda qızardılmış baş soğan ( soğança ), süd, qatıq, tərəvəz və.s ilə hazırlanır. Ətlilər isə adətən qoyun, mal, toyuq, quş və balıq ətinin bulyonları ilə bişirilir.
Şorbalar ( Suplar ) - İstər ətli , istərsədə ətsiz şorbalara düyü , vermişel, makaron və noxud tökə bilərsiniz. Bunların hamısı eyni qaydada hazırlanır.
1 kq Mal əti, yaxud 0.5 kq qoyun əti götürülüb, 30-35 qr böyüklükdə goğranılır, yuyulur, qaynar suya tökülür.Sonra duz elavə edilir. Bulyon qaynara düşənə qədər arabir kəfi alınır. Qazan ağzı örtülü qaynamalıdır. Mal əti gec bişdiyi üçün onu bir qədər çox qaynatmaq lazımdır. Ət yumşalmışsa,deməli bulyon hazırdır. Əgər ətin yağı azdırsa, bir qədər yağda qovrulmuş soğan əlavə edilməlidir. Soğanı tez-tez qarışdırmaq lazımdır ki, azca qovrulsun. Bu qayda ilə hazırlanmış bulyona pomidor və ya tomat əlavə edib qarışdırılır, lazım gəlsə qaynar su əlavə edilir. Bundan sonra hazır bulyona zövqünüzə görə vermişel, makaron, düyü, kartof, dəfnə yarpağı, düz, istiot tökün. Kartof bişdikdən sonra qazana doğranmış keşniş səpib ir buğum qaynayan kimi düşürmək lazımdır.
Əyər şorba vermişellə hazırlanıbsa, ailənin zövqünə görə, qazana yerkökü də əlavə etmek olar. Bütün ətli şorbalar bu qayda ilə bişiriləndə daha dadlı olur.
Ət olmadıqda baş soğan xırda doğranıb yağda qovrulur, yerkökü və ya tomat töküb bir qədər qaynatdıqdan sonra ətli şorba kimi hazırlamaq məsləhət görülür.


Qeyd: Dəyərli oxuyucularımız, kulinariya mövzusunda ilk məqaləmizi ümumi olaraq yazdıq. Növbəti məqaləmizdə toyuq bulyonu və balıq şorabasının hazırlanması haqqında olacaq.

Hörmətlə: A.Davud